Zásady „Jak se bránit podvodníkům“

24.09.2013 13:16
JIHOČESKÝ KRAJ - (22. září 2013) Nikdy neotevírejte automaticky dveře - pořiďte si panoramatické kukátko a bezpečnostní řetízek na dveře!
 
Pokud to není nezbytně nutné, nepouštějte do bytu osobu, kterou neznáte! Celá řada věcí se dá vyřídit přes dveře zabezpečené řetízkem.
 
Přesvědčte se, zda příchozí je skutečně osobou, za kterou se vydává! Požadujte předložení dokladů, kterými je zplnomocněn provádět úkon, pro který vyžaduje vpuštění do bytu (kontrola elektroměru…), zavolejte jeho nadřízenému na firmu.
 
Osobu, s kterou se seznámíte třeba po internetu, nezvěte hned k sobě na návštěvu! I když vám píše krásné věci, je podle obrázku sympatická a slibuje vám možné i nemožné. Je to stále neznámá osoba. Neznáte její pravé úmysly, které nemusí být vždy čisté. Nastěhovat si takovou osobu do bytu a svěřit jí své osobní věci k užívání, se může krutě vymstít. Nehazardujte a buďte ostražití!
 
Nenechávejte cizí osoby v bytě o samotě! Pokud není vyhnutí, povolte neznámé osobě pohyb po prostoru, který potřebuje pro výkon svého úkolu, a buďte stále s ní.
 
Nepouštějte do bytu více cizích lidí najednou!
 
Nesnažte se být za každou cenu dobrými hostiteli! Pokud po vás někdo požaduje občerstvení z důvodu nevolnosti, nabídněte této osobě židli na chodbu a sklenici vody s tím, že jí zavoláte sanitku.
 
Neprozraďte své domácí skrýše! Nikdy před cizí osobou nehledejte ve svých skrýších doklady či peníze.
Udržujte dobré vztahy se sousedy! Jejich pomoc je většinou nejrychlejší. Je dobré mít telefonní číslo na některého ze sousedů.
 
Nebuďte příliš důvěřiví k různým podomním prodejcům!
 
Nepůjčujte lehkovážně peníze, ne nadarmo se říká „co nechcete mít, to půjčte“.
 
Pokud víte, že budete muset jednat s někým cizím u vás v bytě, pozvěte si na tuto dobu někoho blízkého, kdo vám případně pomůže.
 
Pokud budete mít jakékoliv pochyby o serióznosti člověka, který vás navštívil, zapište si datum a čas návštěvy, dále základní údaje k popisu osoby - pohlaví, věk, výška, barva vlasů, očí, co měl na sobě, zvláštní znamení apod.
 
Důležitá telefonní čísla mějte vždy v blízkosti telefonu!
 
Nezapomeňte, že vždy můžete kontaktovat Policii ČR na bezplatné lince 158!
 
 

—————

Zpět



TOPlist