Více než třicet hektarů obilí shořelo u obce Bořice

05.08.2013 13:45
JIHOČESKÝ KRAJ - (3. srpna 2013) Rozsáhlý požár obilí byl v sobotu 3. srpna ohlášen na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje u obce Mirotice.
 
Operační důstojníci vyslali v 14:03 hodin k zásahu profesionální hasiče ze stanice Písek a svolali jednotky SDH obcí Mirotice, Ostrovec a Čimelice. Podle prvotního průzkumu bylo zjištěno, že hoří obilí na ploše cca 250 x 80 metrů, ale dále se rychle šíří. Jako posilové jednotky byly na místo povolány jednotky SDH obcí Čížová a Písek. Ani tyto posily nebyly dostačující, vyjely další cisterny jednotek SDH obcí Mirovice a následně Lnáře, Radomyšl a Sedlice. V 14:34 hodin vyhlásilo operační středisko druhý stupeň poplachu.
 
Až krátce před 15. hodinou byla velitelem zásahu nahlášena lokalizace požáru (požár se dále nešíří, zasahující jednotky jsou na místě v dostatečném počtu). Požár zasáhnul celkem 33 hektarů obilí, z toho 20 hektarů vzrostlého stojatého obilí, 10 hektarů slámy. Hasiči likvidovali tři ohniska, pro dopravu vody zřídili dvě čerpací stanoviště. Jedním z hlavních úkolů, které se zasahujícím jednotkám podařily, byla ochrana obytných domů stojících v bezprostřední blízkosti hořícího obilí. Úplné dohašení požáru velitel zásahu nahlásil na operační středisko v 17:58 hodin. Poté všechny jednotky místo zásahu opustily. Na místě zůstaly pouze dvě dobrovolné jednotky, které požářiště střežily po celou noc.
 
Vzniklá škoda byla vyčíslena na Kč 450 000,- a příčinou vzniku požáru byla technická závada – cizí předmět ve sklízecí mlátičce.
 
Vendula Matějů
 
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje

—————

Zpět



TOPlist