Požáry o tropickém víkendu

30.07.2013 13:49
JIHOČESKÝ KRAJ - Celkem 11 požárů eviduje Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje v průběhu víkendu, který nejen pro území Jihočeského kraje znamenal tropické teploty a extrémní sucho.
 
Z výše uvedených jedenácti požárů, kdy v sobotu jich naši hasiči likvidovali sedm a v neděli čtyři, má však pouze pět souvislost s horkým počasím. Jelikož počet požárů způsobených horkem a suchem nepřevyšuje běžná čísla, při žádném z požárů nevznikla škoda a u žádného nebyl nikdo zraněn, hodnotíme tento víkend z pohledu hasičů jako nijak mimořádný.
 
Přehled požárů:
 
Sobota 27. července
 
13:18 Požár – Žádná škoda nevznikla po požáru trávy u silnice č. 147 u obce Dobšice. Požár o délce necelých 200 metrů uhasili profesionální a dobrovolní hasiči z Týna nad Vltavou přibližně za půl hodiny. Při požáru nevznikla žádná škoda.
 
13:39 Požár – Beze škody a bez dalšího šetření byl uzavřen požár trávy v kolejišti v obci Dolní Pěčín. Trávu doutnající pražce hasiči uhasili během několika minut.
 
Neděle 28. července
 
9:23 Požár – Profesionální hasiči ze stanice Blatná a jednotka SDH obce Bezdědovice zasahovali v obci Dobšice, kde likvidovali požár balíků slámy. Zasahující hasiči museli pro nalezení a uhašení ohniska stoh rozebrat. Na místo byl povolán nakladač. Požár byl zcela uhašen krátce před polednem. Požárem nevznikla žádná škoda, nebude dále došetřován.
 
10:28 Požár – Osádky devíti cisteren byly vyslány k obci Chotoviny, kde byl ohlášen požár trávy. Se dvěma cisternami vyjela profesionální jednotka ze stanice Tábor, dále jednotky SDH obcí Mladá Vožice, Tábor a jednotka HZSP SŽDC, s jednou cisternou pak jednotka SDH obce Chotoviny. Jako první k požáru přijala táborská profesionální jednotka, která průzkumem zjistila, že se jedná o požár suché trávy podél železniční tratě, a to v délce přibližně 200 metrů od železniční zastávky Chotoviny směrem na Prahu. Vyslané síly a prostředky byly dle velitele postačující, jednotka SDH obce Mladá Vožice byla vrácena na základnu. Táborská jednotka společně s jednotkou SDH obce Chotoviny prováděla hasební práce vysokotlakým proudem. Doplňování vody bylo zajišťováno jednou táborskou cisternou. Druhá byla – stejně jako jednotka SDH obce Tábor – ponechána na místě v záloze. Hasiči dostali požár do patnácti minut od příjezdu pod kontrolu, zcela uhašen byl za další necelou hodinu. Po likvidaci požáru bylo místo události předáno veliteli jednotky HZSP SŽDC. Požár je zcela beze škody.
 
17:19 Požár – K ohlášenému doutnajícímu podrostu v lese u obce Deštná vyjela společně s jednotkou SDH obce Deštná se dvěma cisternami profesionální jednotka ze stanice Jindřichův Hradec. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o nedohašené ohniště. Požár je beze škody.
 
Další zásahy spojené z vysokými teplotami:
 
10:45 Technický zásah – Chlazení hal s kuřaty provedla v obci Myšenec jednotka SDH obce Protivín.
 
11:51 Technický zásah – Další ochlazování haly kachní líhně eviduje v obci Stříbřec jednotka místních dobrovolných hasičů.
 
13:08 Technický zásah – Profesionální jednotka ze stanice Týn nad Vltavou byla vyslána do Kolodějské ulice v Týně nad Vltavou, kde ve firmě byl ohlášen únik plynu z tlakových lahví. Hasiči vybaveni dýchací technikou provedli měření koncentrace plynu na otevřeném nádvoří mezi halami. Nebyly naměřeny žádné hodnoty. Průzkumem pak bylo objeveno deset tlakových lahví, u kterých bylo zjištěno, že jejich vnější teplota je značně vysoká a že z jedné z nich unikl plyn. Hasiči všechny láhve ochladili pomocí jednoho vodního proudu a doporučili jejich přemístění do stínu jedné z hal.
 
Vendula Matějů
 
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje

—————

Zpět



TOPlist