Provozovatel zábavního areálu či ranče je obviněn ze zvlášť závažného zločinu podvodu, dotačního podvodu a také zločinu poškozování finančních zájmů Evropské unie

31.10.2013 09:47
TÁBOR - (31. října 2013) Jihočeští kriminalisté obvinili ze závažných zločinů, podvodů za desítky milionů korun, známého podnikatele z Táborska. Zajistili také nemovitosti v hodnotě zhruba 60 000 000 korun.  
 
Kriminalisté Jihočeského policejního ředitelství, kteří se specializují na nejzávažnější zločiny hospodářské sféry či zločiny souvisejícími s dotacemi, obvinili v těchto dnech známého a velmi seriózně vystupujícího jihočeského podnikatele (48 let z Táborska). Muž je jako provozovatel zábavního areálu či ranče obviněn ze zvlášť závažného zločinu podvodu, dotačního podvodu a také zločinu poškozování finančních zájmů Evropské unie.
 
Obviněný podnikatel jako prokurista a generální ředitel společnosti od října 2010 v úmyslu obohatit společnost objednal v Táboře od dodavatele (stavební společnosti z Prahy) zhotovení díla, turistického a relaxačního centra v hodnotě zhruba 30 000 000 korun. Dílo objednal přesto, že věděl, že nemá zajištěné finanční prostředky na úhradu díla. Tuto „nepodstatnou“ skutečnost stavební firmě zamlčel. Termín předání díla byl stanoven na květen 2011. V květnu pak obviněný se stavební společností podepsal dodatek na specifikaci ceny díla a termín dokončení k srpnu 2011. Zavázel se stavební firmě uhradit cenu díla po jeho provedení a předání a to jednou souhrnnou fakturou. V průběhu stavby objednával další práce, které zvýšili konečnou cenu. V srpnu pak hotové dílo řádně převzal. Obě strany si odsouhlasili cenu za dílo ve výši zhruba 36 000 000. Dle dohody přijal fakturu od stavební společnosti na tuto částku se splatností v listopadu 2011. V průběhu stavby i při jejím dokončení obviněný neustále utvrzoval stavitele v přesvědčení, že má jako investor dostatek finančních prostředků na úhradu celého díla. Hovořil o vlastních, byť pravděpodobně neexistujících zdrojích, či o příslibu dotace regionálního operačního programu, ta se také ukázala jako podvodně vyžádaná.
 
Přestože převzal dle dohody od stavební firmy fakturu, neuhradil ji a to pod záminkami nepodstatných vad areálu. Tato tvrzení však obviněnému nebránila a nebrání vystavený areál za cizí peníze využívat. Areál každodenně přivítá nemalé množství dětských i dospělých návštěvníků. Stavební společnosti tak dosud dluží zhruba 46 000 000 korun.
 
Jak kriminalisté při vyšetřování zjistili, obviněný navíc jako prokurista tohoto známého ranče, podal v srpnu 2010 úřadu regionální rady regionu žádost o dotaci a to jako přestavbu, původní zemědělské usedlosti, na shora uvedené turistické a relaxační centrum. Celkové výdaje měli být kolem 32 000 000 korun. Jako vlastní, pravděpodobně neexistující podíl, uvedl částku kolem 10 000 000 korun. Příspěvek společenství EU či požadovaná dotace tak měla činit zhruba 12 000 000 korun. Poskytovatel dotace tyto prostředky tak nemohl poskytnout na jiné účely.
 
Aby obviněný dotaci získal, podepsal čestné prohlášení, že má zajištěn dostatek finančních prostředků na spolufinancování projektu, pokrytí případných ztrát po dobu povinné udržitelnosti projektu.
 
Předložil také smlouvu o poskytnutí investice, kterou uzavřel se svým bývalým společníkem (muž 51 let z Tábora). Ten se ve smlouvě zavázal poskytnout na tento projekt finanční prostředky do celkové výše 35 000 000 korun. Jak vyšetřovatelé zjistili, věděl, že takové prostředky nemá k dispozici a ani neměl v úmyslu smlouvu naplnit. Kriminalisté jej tak tak také obvinili z účasti na spáchání dvou trestných činů, dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, a to formou pomoci. Ve své podstatě je však vlastně i podvedeným.
 
V rámci vyšetřování případu kriminalisté zajistili některé objekty v areálu v hodnotě kolem 60 000 000 korun.
 
 
 

—————

Zpět



TOPlist