Požár plnírny plynu v areálu firmy Tomegas v obci Branice

02.02.2012 22:11

 

PÍSECKO - V 18:36 hodin přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje na tísňovou linku 112 zprávu o požáru v areálu firmy Tomegas v obci Branice na Písecku. K zásahu okamžitě vyjely jednotka profesionálních hasičů ze stanic Milevsko a Písek, svolány byly postupně dobrovolné jednotky obcí Branice, Milevsko, Bernartice, Podolí a Sepekov. Své cisterny vyslala také jednotka HZSP SŽDC, se speciálním hasicím automobilem plynovým vyjeli také příslušníci ze stanice České Budějovice.
 
Když hasiči přijeli na místo, nalezli v areálu firmy objekt plnírny plynu, který byl zcela v plamenech. Z hořícího objektu vylétávaly vybuchující plynové lahve. Jednotky okamžitě započaly s hasebními pracemi. Velitel zásahu si požádal další posilové jednotky, operační středisko vyhlásilo druhý stupeň poplachu. Díky rychlému konání jak pracovníka firmy, který okamžitě, jak zpozoroval požár, vypnul přívod plynu do objektu, tak všech zasahujících jednotek se podařilo požár udržet, aby se nerozšířil na velkoobjemové zásobníky stojící v bezprostřední blízkosti budovy. Budova plnírny však byla zasažena požárem kompletně, došlo k její celkové destrukci. K hašení byla použita jak voda, tak pěna. Podle prvotních informací byly zničeny tři desítky desetilitrových plynových lahví. V 20:18 hodin velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru, který byl zcela pod kontrolou hasičů. Zásah pokračuje dohašovacími pracemi. 
 
O události byli přes Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informováni starostové okolních obcí, hejtman kraje a samozřejmě odpovědní pracovníci firmy Tomegas. Zásah je prováděn v souladu s vnějším havarijním plánem, který je pro tuto firmu zpracován. 
 
V okolí obce Branice Policie ČR provedla uzavření silnic. 
 
Zásah je komplikován silným mrazem. 
 
Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje 
 

—————

Zpět



TOPlist