Požár domu v obci Strážný. Z šestnácti evakuovaných ošetřila ZZS na místě 10 osob

06.02.2012 13:27

 

JIHOČESKÝ KRAJ - (6. února 2012) V 7:15 hodin vyslalo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje jednotku profesionálů ze stanice Vimperk a jednotky SDH obcí Strážný a Volary do obce Strážný k ohlášenému požáru domu. Oznamovatel hlásil na tísňovou linku 112, že slyšel výbuch a viděl následný požár. 
 
Jako první na uvedené místo přijela profesionální jednotka následována oběma dobrovolnými. Průzkum místa události ukázal, že se jedná o dům, v jehož přízemí je restaurace a obchod, patro je obytné a v jedné z obytných místností hoří. Z domu hasiči evakuovali celkem 16 osob. Některé z nich vyváděli schodištěm, jiné evakuovali pomocí nastavovacích žebříků z oken domu. 
 
Velitel zásahu si jako posilovou jednotku na místo ještě povolal dobrovolné hasiče obce Horní Vltavice. Všechny zasahující jednotky se podílely na hasebních pracích, na likvidaci požáru byly nasazeny vysokotlaké proudy. Požár propuknul v jedné místnosti, jejíž zařízení zcela zničil, a částečně poškodil i vedlejší místnost. Došlo také k částečnému prohoření stropu. Zásah hasičů byla však velmi rychlý a profesionální. Požár se podařilo chytit, že se nerozšířil do půdních prostor a střechy, do dalších obytných místností či obchodu a restaurace. Vzhledem k silnému zakouření byl zásah všech hasičů veden v dýchací technice.
 
Po lokalizaci požáru jednotky prováděly jak kontrolu půdy a částečné rozebírání střechy kvůli skrytým ohniskům, tak odvětrání celého domu. 
 
Z šestnácti evakuovaných ošetřila Zdravotnická záchranná služba na místě 10 osob, tři odvezla na pozorování do nemocnice. Výše vzniklé škody byla stanovena předběžně na Kč 500 000,--, hasiči svým zásahem uchránili majetek za Kč 1 000 000,--. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.
 
Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje 


—————

Zpět



TOPlist