Požár domu na Novohradské ulici v Českých Budějovicích

13.05.2012 12:44

ČESKÉ BUDĚJOVICE - (12. května 20121) Škoda ve výši Kč 700 000,-- byla vyčíslena po požáru střechy domu v Novohradské ulici v Českých Budějovicích. Požár byl na tísňovou linku 112 Operačního střediska HZS Jihočeského kraje ohlášen v 13:20 hodin, k zásahu okamžitě vyjely osádky cisteren ze stanic České Budějovice a Suché Vrbné.

Již z oznámení ohlašovatelky jsme měli informace, že se jedná o dům ve vlastnictví Magistrátu města České Budějovice, který užívá Českobudějovický klub neslyšících a ve kterém je nyní neznámý počet osob. Operační středisko okamžitě kontaktovalo tlumočníka spolku neslyšících a jako posilové jednotky na místo vyslalo dobrovolné hasiče obce Ledenice a výškovou techniku z českobudějovické stanice.

Průzkum místa události ukázal, že ohnisko požáru je v půdním prostoru domu a že požár se naštěstí zatím dále nerozšířil. Většina lidí již budovu opustila sama, hasiči vyvedli čtyři osoby. Nikdo z nich nebyl zraněn, zásah zdravotníků ZZS nebyl potřeba. Vzhledem k složitému přístupu do půdního prostoru zevnitř domu, rozhodnul velitel zásahu, že hašení požáru bude vedeno zvnějšku. Hasiči rozebrali část střešní krytiny i konstrukce a nasadili tři vysokotlaké proudy (jeden z automobilové plošiny). V 13:51 hodin byl požár lokalizován. Poté místo zásahu opustila ledenická jednotka a jedna cisterna ze stanice České Budějovice. Úplné dohašení požáru velitel zásahu nahlásil několik minut před 16. hodinou.

Zásah hasičů byl komplikován silným zakouřením objektu. Hasiči zasahovali v dýchací technice. Díky jejich rychlému a profesionálnímu zásahu požár nezpůsobil větší škodu, hodnota uchráněného majetku byla na nedávno zrekonstruovaném domě stanovena na Kč 5 000 000,--. Příčinu vzniku požáru šetří ve spolupráci s Policií ČR příslušník HZS pro zjišťování příčin vzniku požáru.

Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje

—————

Zpět



TOPlist