Minuta ticha pro Petra Čtvrtníčka

14.10.2013 02:09
Dne 17. října tohoto roku to je přesně rok od založení recesistické občanské iniciativy Petr Čtvrtníček prezidentem. Iniciativa má již za sebou například pochody pro nedobrovolného kandidáta na post prezidenta České republiky herce, baviče a recesisty Petra Čtvrtníčka, akci Čepička pro Petra Čtvrtníčka a další méně či více povedené akce ve veřejném prostoru. O některých informovala i některá internetová a tištěná média a dokonce i veřejnoprávní televize na programu ČT1. 
 
Teď přichází iniciativa s další recesí ve veřejném prostoru a její členové chtějí držet minutu ticha za stále živého Petra Čtvrtníčka. 
 
"Akce se koná v libovolnou minutu na libovolném místě ve vesmíru. Podmínkou je na sebe nijak neupozorňovat, nemít žádné plakáty, neprovolávat žádná hesla, chovat se nenápadně. Po minutě ticha se začněte úchylně usmívat, ne však hlasitě, aby to někdo nemohl vyhodnotit jako výtržnost. Tato akce nemá cíl a nic tím nesledujeme. Což ovšem ostatní nevědí," píše se v prohlášení členů na sociální síti Facebook, kde se k akci svolávají. 
 
Ač se některá média domnívala, že iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem je dílem samotného mystifikátora Petra Čtvrtníčka, tak tomu tak není. Je to dílem jeho fanoušků, kteří se opravdu snažili.  Iniciativu založil publicista a recesista Jaroslav D. Ptáček 17. října 2012 pozdě večer, údajně po požití několika panáků Tuzemáku. 
 
"Seznam prezidentských kandidátů může být překvapivě o jedno jméno delší. Na Facebooku se nyní prezentuje občanská iniciativa, která chce prosadit na Hrad herce Petra Čtvrtníčka.
Zda za iniciativou stojí sám herec, nebo jde jen o akci jeho fanoušků, není z facebookového profilu jasné. Podle plakátů na facebookové stránce je však jisté, že iniciativa používá podobný styl humoru, jakým se Petr Čtvrtníček proslavil," napsala 5. listopadu loňského roku internetová stránka Lidovky.cz. 
 
Publicista Josef Musil Elnorsem napsal o této recesi pro Táborský deník toto: "Že se jedná o Čtvrtníčkův podařený žert, jsem si myslel do doby, než mi zatelefonoval kamarád z Prahy a zeptal se: „Jak se má Ptáček od vás z Tábora? Té jeho iniciativě Čtvrtníček prezidentem fandí na facebooku víc jak dva tisíce lidí. I já." V té chvíli jsem pochopil, že publicista, bloger a recesista Jaroslav D. Ptáček provádí další prověrku bdělosti médií. Slíbil ji před dvěma lety, když někteří publicisté bez okolků šířili jeho zprávu o komunální politické straně, která hodlá vybetonovat táborský Jordán." 
 
Jaroslav D. Ptáček přiznává, že chtěl loni udělat FB stránku jen pro několik přátel. Sám byl prý zděšen, když to vzalo tak velké obrátky a najednou měla stránka během několika týdnů 2 000 lajků. Dnes má přes 3 500 lajků a přečtenost některých příspěvků se pohybuje někdy i přes 8 000 čtenářů. 
 
Někteří lidé si domnívají, že akce pořádané touto iniciativou jsou již za hranou vkusu, ale další člen týmu, který chce zůstat utajen, říká, že se vždy snaží pohybovat se na hraně. 
 
Iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem oslovuje i některé politiky, dává jim nepříjemné otázky a paroduje je. 
 
"Prostě tím nic nesledujeme", říká Ptáček. "Jen si děláme srandu, ale někdo nám to prostě nechce věřit a domnívá se, že jsme politickou organizací. Ale nás přeci politika vůbec nezajímá." 
 
Takže až potkáte v českých ulicích 17. října 2013 úchylně se smějící lidi, tak hned nevolejte záchranku, možná jste právě narazili na někoho z recesistické partičky Petr Čtvrtníček prezidentem. 
 
(red) 

—————

Zpět



TOPlist